Mijn zilveren sieraden zijn verkleurd wat nu?

Aantasting is een natuurlijk gevolg van zilver dat reageert met elementen van de lucht zoals zwavel of waterstof. Veel mensen geloven dat zilver aanslag plaatsvindt vanwege het oxidatie-effect, dit is niet correct omdat zilver niet wordt beschouwd als een reactief materiaal. Het heeft geen reactie met zuurstof of water bij omgevingstemperatuur.

Door het met een zilverpoets doekje op te poetsen of het in een badje silver clean te dompelen zullen je zilveren en vergulde sieraden weer net zo glimmen als toen je ze kocht. De aankoop van een potje Hagerty Silverclean kost zo’n €10 en heb je super lang plezier van.

Wat kan ik doen om zo goed mogelijk met mijn sieraden om te gaan?

De sieraden kun je het best uit doen wanneer je gaat douchen, zwemmen of slapen. Door het gebruik van chloor of andere chemicaliën zal het vergulde goud sneller dof worden of door erop te gaan liggen kunnen de sieraden sneller kapot gaan.

Heb je wel eens een oorbel verloren?

Door de vlindertjes zo nu en dan tussen je duim en wijsvinger bij elkaar te knijpen zullen ze het staafje van je oorbel beter afklemmen. Kleine moeite, groot plezier. Zo raak je nooit meer je favoriete oorbel kwijt!

Tips en tricks

Doe je hoop van achter naar voor door je oor heen, zo kun je eenvoudig in de spiegel zien waar de opening van de hoop zit. Als je bang bent dat het afbreekt, laat het dan iemand anders doen. Zilver is een zacht materiaal, ga er zorgvuldig mee om.

Knijp af en toe de vlinders (achterkantjes) van je oorbellen dicht zodat deze je oorbellen goed op zijn plek houden. Zo raak je ze nooit meer kwijt!

Zilver wil nog wel eens een beetje van kleur veranderen, dit is een natuurlijk proces. Door het met een zilverpoets doekje op te poetsen of het in een badje ‘silver clean’ te dompelen zullen je zilveren en vergulde sieraden weer net zo glimmen als toen je ze kocht.